Recept

Chokladbollar är alltid gott om man är lite godissugen

Chokladbollar
ca. 25 st

100 g  Rumsvarmt Smör
1 dl     Socker
3 dl     Havregryn
2 msk Kakao
1 tsk   Vaniljsocker
2 msk Kallt Kaffe

Garnering/Rullar bollarna i:
½ dl Riven Kokos, Strössel
eller ½ dl Pärlsocker

1. Skär det rumsvarma smöret i små bitar och lägg i en bunke.

2. Häll i socker, kakao, vaniljsocker och havregryn i samma bunke.

3. Häll i kaffet och rör ihop allt till en smet. Rör ordentligt och kolla så att det inte finns några smörklumpar.

4. Ta nu smet och rulla små bollar som du lägger på en tallrik. (Ska bli ca. 25 stycken)

5. Ta fram en till tallrik där du häller upp garneringen: kokos, pärlsocker eller strössel.

6. Ta en och en och rulla så att det blir täckta av garneringen. Lägg sen tillbaka på tallriken.

7. När alla är täckta med garnering stoppa in talriken i kylskåpet.

8. Vänta lite och sen är det bara att äta.

Lycka Till! 



Chokladbollar!

Smaskigt mellanmål!

Smaskigt!

Kladdkakemuffins

Sagolika kladdkakemuffins med var sin ruta mintchoklad i mitten. Dessa muffins smakar ljuvligt med en kula glass till serveringen.

12 stycken

Ingredienser:

100g smör

2 st ägg

3 msk kakao

3 dl strösocker

1 msk oboy

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1 1/2 dl vetemjöl

12 bitar (ca 100g) mintchoklad

kokosflingor

Till servering:

50 g mintchoklad

chokladsås och vaniljglass

Gör så här:

Sätt på ugnen på 200 grader.

Smörj en muffinsplåt med 12 formar och ströa med kokosflingor.

Smält smöret i en kastrull.

Blanda i resten av ingredienserna utom mintchokladen.

Rör om till en slät smet.

Häll smeten i formarna och tryck ner en mintchokladruta i varje form.

Grädda i mitten av ugnen ca 1-2 minuter. Låt svalna.

Riv chokladen. Ställ muffins på tallrikar och lägg en kula vaniljglass på varje.

Ringa chokladsås över och toppa med riven choklad.

Källa: Kladdkakerace 2011


Pepparkaksrecept

Muffins är enkelt och jättegott

ChokladMuffins

Behöver:
100 g margarin eller smör
2 ägg
2½ dl socker
1½ tsk vanillinsocker
 1 kryddmått salt
4 msk kakao
2 dl vetermjöl
½ tsk bakpulver

Verktyg:
Ugn
Plåt/Långpanna
Muffinsformar
Kniv att skära smöret
Kastrull så att man kan smälta smöret
Bunke
Elvisp
Sked och Slickepått - få smeten i formarna

1 Sätt på ugnen på 200 grader - varmluft...

2. Ställ ut ca. 20 (15) muffinsformar på plåten.

3. Skär 100g smör och lägg i kastrullen. Ställ på plattan och sätt på värmen. Stå där och peta med en matkniv tills hela smält. Ställ kastrullen på en kall platta och stäng av plattan du andvänt.

4. Tvätta händerna. Ta fram en bunke. Knäck 2 ägg, plocka bort skal om det råkade hamla i smeten. Häll i 2½ dl socker. Vispa med elvispen tills det blir vitt/pösigt. 

5. Häll i alla andra ingredienser i vilken ordning du vill. Häll i smöret ochg vispa till en smet. Häll i formarna, fyll lite mer än hälften.

6. Ställ in plåten i mitten av ugnen. Ändra till över och undervärme. Sätt klockan på 10 minuter och vänta. Ta ut och låt svalna.

Lycka Till!

Gör egen mycket billigare!

Kristyr till pepparkakor och pepparkakshus 
www.receptfavoriten.se

Behöver:
4 dl florsocker
1 medelstor äggvita (bara det vita i ägget)
1 tsk 12% ättika eller citronsaft
Karamellfärger i dem färger du vill ha

Verktyg:
Elvisp
Sked
1 Bunke (sen plus en bunke till varje färg du ska ha)

1. Blanda och rör ihop florsocker, äggvita och ättikan/citronsaft i en bunke.

2. Vispa kristyren med elvisp tills den blir hård.

3. Dela upp den i så många skålar som du har färger. Droppa i några droppar och rör om. 

4. Häll över kristyren i en spritspåse och börja dekorera era pepparkakor och pepparkakshus.

Om du inte har en spritspåse kan du använda en vanlig fryspåse. Klipp av påsens hörn och börja dekorera.

TIPS! Dekorera husets väggar när dem fortarande ligger, det är enklare att få det snyggt.

5. Låt kristyren stelna

Lycka Till!

Pepparkakor är ett måste till julen

Pepparkakor
 
Vi använde:
Färdiga deg Gille
Vetemjöl

Verktyg:
Kavlar
Pepparkaksformar
Kniv
Stekspade
Ugn
Ugnsplåtar
Bakplåtspapper
(Kristyr - Dr. Detker) - väldigt hård svår att få ur

1. Låt degen stå framme så den blir mjuk och lätt att jobba med. Sätt på ugnen 225 grader.

2. Dela den i fyra delar. Dela ut en bit till var och en som ska baka. Ge också var och en varsitt bakplåtspapper. (kan skriva namn på om ni är många som bakar)

3. Mjöla bord och kaveln. Kavla ut och tryck ut figurer med formar eller skär ut själv.

4. När klar så stoppa in i ugnen i ca. 4 minuter. (Om dem är lite tjockare kan man sänka temperaturen och ha dem längre i ugnen.)

5. Ta ut och låt stelna. (snyggt om man vill att dekorera med kristyr - finns att köpa)

Lycka Till!
Fannys färdiga resultat!

Marsipanfigurer är alltid kul att göra

Marsipanfigurer
 
Vi använde:
Vit färdig maripan - Odense Marcipan
även den färgade marsipan
Vit Marsipan
Röd karamellfärg
och 1 Ljus blockchoklad

Verktyg:

Kavlar
Knivar
Tandpetare

1. Ta ut från kylskåpet. Desto kallare desto enklare att jobba med.

2. Ta några rutor av chokladen på en tallrik och smält i micron ca. 1 minut.

3. Använd kniven för att skära loss den bit du vill ha av marsipanen.

4. Sen är det bara att skapa. Doppa i choklad eller använd chokladen som klister.

5. Ställ sen på en tallrik och in i kylskåpet för att stelna.

6. Ät eller ha som dekoration.

Lycka Till!
Wilmas jättefina snögubbe!

Nougat bollar är smarrigt till julen

Nougat Bollar

Nougat
Mandelmassa
Blockchoklad: ljus och mörk

1. Skär nougaten i små fyrkanter.

2. Skär mandelmassan i cm tjocka skivor.

3. Ta en bit nougat och en bit mandelmassa. lägg nougaten mitt i mandelmassan och forma till en boll. Lägg dem på en tallrik och ställ in i kylskåpet.

4. Smält den ljusa chokladen i mikron ca 1 minut.

5. Ta ut bollarna från kylskåpet och doppa dem i chokladen så dem blir täckta. (Ta hjälp av två gafflar.)

6. Lägg tillbaka på tallrik och ställ in i kylskåpet.

7. Smält den mörka chokladen i micron ca. 1 minut. Ta ut bollarna och ringla chokladen över som dekoration (behövs inte om man inte vill)

8. Låt stelna, sen klara att bjuda på och äta.

Lycka Till!





Våra Nougat bollar!

Goda scones att ha som mellanmål!

Scones
16 st

4 dl Grahamsmjöl
4 dl Vetemjöl
4 tsk Bakpulver
1 tsk Salt
2 tsk Socker
3 dl Mjölk
100 g Smör, Bregott eller Margarin

1. Sätt på ugnen på 225 grader.

2. Rör ihop grahamsmjöl, vetemjöl, bakpulver, salt och socker i en bunke.

3. Blanda i det mjuka smöret med fingertopparna eller med en trägaffel, häll i mjölken och rör till en deg.

4. Dela degen i 4 delar och platta ut till runda kakor på en plåt med bakplåtspapper.

5. (Nagga) Picka degen med hjälp av en gaffel och skär dem ett kors över dem runda deg kakorna så att det blir 4 lika stora trekanter.

6. Ställ in plåtarna i ugnen i 10 minuter.

7. Servera med smör och marmelad!

Lycka Till!

Våra färdiga scones!

Fruktsallad är alltid gott, sött och enkelt att göra!

Fruktsallad

Vi använde:
Bananer
Äpplen
Päron
Vindruvor
Apelsin
(men man kan använda vilka frukter som helst som finns där hemma)

1. Skala frukterna med skal som bananerna och apelsinerna. Tvätta av dem frukter utan skal som vindrukor, äpplen och pärlor.  

2. Ta fram ett skärbräde, kniv och en skål att ha fruktsalladen i. Man behöver inte ha en speciellt vass kniv, frukter är ganska mjuka.

3. Sen är det bara att börja skära frukterna i små bitar och lägga i skålen.

4. När du skärt klar, lägger du resterna som skalen och kärnhus i komposten. Lägg skärbrädet och kniven i disken.

5. Servera som det är eller om du vill festa till det lite är det med glass eller grädde. Vaniljvisp är jättegott till fruktsallad.

Lycka Till!
Våran smarriga fruktsallad!

Skosulor är jättegoda!

Skosulor
ca. 15 st

4 st     Ägg
1 ½ dl Socker
4 ½ dl Vetemjöl
2 dl     Mjölk
3 tsk   Vaniljsocker
1 tsk   Bakpulver
Smör till stekning

1. Vispa ägg och socker till en jämn smet.

2. Ta en annan bunke och rör ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsockret med en sked.

3. Vispa i mjölblandningen med äggblandningen.

4. Häll i mjölken och vispa till en jämn smet.

5. Sätt på spisenplattan på 4:an och lägg i smör och låt smälta.

6. Fyll en halv dl mått och häll i 2 klickar i stekpannan. Vänd när dem blivit hårda och lite färg på. När stekpannan blivit varm går det fort.

7. Ät dem varma som dem är eller servera med hallonsylt. Det är även gott att åta med glass med det är mer helg eller fredagsmellanmål.

Lycka Till!
Våra smarriga skosulor!

Smoothies finns det hur många som helst, jättebra och enkelt mellanmål!

Mango melba-smoothie
 
till halloncoulisen:
75 g  Hallon
1 tsk Honung
En skvätt citronsaft

till smoothien:
225 g   Mango
1,25 dl Naturell lätt yoghurt
½ dl     Mjölk
 
1. Lägg ingredienserna till halloncoulisen i en mixer och kör tills allt är slätt.

2. Häll upp och ställ åt sidan. 

3. Lägg ingredienserna till smoothien i mixern och kör tills det blir slätt.

4. Häll upp smoothien i ett stort glas och ringla över halloncoulisen.

5. Servera.


Lycka Till!

Våra färdiga och färgglada smoothies!

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.12 | 11:28

Skriv här om ni har filmförslag eller andra tips till oss!

...
08.09 | 14:35

Gillar också svenska filmer som Prinsessa, Jag saknar dig, Tusen gånger starkare mfl.

...
01.09 | 13:27

FAVORITFILM - White Oleander är min favorit & Flicka - den bruna mustangen - Alison Lohman har huvudrollen i båda!

VILKEN ÄR DIN?

...
11.11 | 18:12

Kul Disco. "Hulken" var bäst! Kram

...
Du gillar den här sidan